Okulumuz AR-GE çalışmaları kapsamında Kapadokya'nın Gastro Kültürel Mirasını Yaşatıyoruz Projesi çalışmalarını başlatmıştır. Okulumuz İdare ve Alan öğretmenleri öğrencileri Kapadokya Mutfağının unutulmaya yüz tutmuş yemeklerinin derlenmesi, gün yüzüne çıkarılarak Kapadokya Mutfağı ve mutfak kültürünün tanıtılmasını amaçladıkları bu projelerinin ön değerlendirme ve çalışma toplantılarını Ürgüp İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Savaş Özdemir'in katılımıyla gerçeleştirdi.
Kapadokya Bölgesi’nin turizm destinasyonu açısından önemli bir konumda yer alması; zengin tarihi ve kültürel mirası ; yaşayan mutfak kültürüyle de dikkat çekmektedir. Kapadokya'nın gastronomik unsurlarını öne çıkararak, bölgenin gastronomik mirasının tanıtımında, korunmasında ve turizmde kullanılmasında öneriler sunmak amacıyla " Kapadokya'nın Gastro Kültürel Mirasını Yaşatıyoruz" projemize başlamış bulunuyoruz.
Bu çalışmada öğrencilerimizin bölgede başladıkları araştırmalarla şu ana kadar ulaştıkları Kapadokya’nın öz kültürüne ait unutulmaya yüz tutmuş 16 yemeği, bunları geleneksel usulde yapan Kapadokya’nın ev hanımları ile yüz yüze görüşülerek, tarifleri ve yapılışllarını kayıt altına almaya başlamışlardır. Bu yemeklerimiz; Adolaz, Bulamaç, Düğü Pilavı, Perou Mantı, Kesme Çorba, Tatlı Kayısı Yahni, Papaz Yahnisi, Kavrım Çorbası, Bulgur Çorbası, Leşçalnik Böreği, Harman Cacığı, Özkonak Pilavı, Çiğirtme, Zerde Pilavı, Soğanlama, Keşkef’tir. Mutfak kültürün unutulmaması için neler yapılabilir? Hali hazırda neler yapılmaktadır? Projemiz ile Kapadokya'da unutulmaya yüz tutmuş birçok yemek reçetesini gün yüzüne çıkarmayı, yeni nesillerle buluşturarak, gastronominin turizminde Kapadokya yöresel mutfağına dikkat çekerek geleneksel yemek kültürüne ilgiyi arttırmayı hedeflemekteyiz.
Adres:
Cumhuriyet Mah. Şehit Cem Bul Caddesi NO 4 Ürgüp/ NEVŞEHİR
Telefon
03843418898